Zeleninový koláč s květákem
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Zakysaná smetana
- 100 g Sýr Parmezán
- 80 g Oříšky piniové
- 500 g Květák
- 100 g Máslo čerstvé
- 125 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika zelená
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 balení Droždí sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 40 g
- Sodík 761 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 218.2 mg
- Draslík 478.3 mg
- Vláknina 15262.8 mg
- Vitamín A 15262.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.3 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, droždí, 2 lžiček soli, mléka, másla a 2 vajec vypracujeme těsto, necháme je 30 minut odpočinout.
-
2
Květák, rozebraný na růžičky vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme, do vody vložíme na nudličky nakrájenou mrkev a povaříme 4 minuty. Scedíme a necháme okapat.
-
3
Očištěné papriky pokrájíme na kostičky. Oříšky nasucho opražíme.
-
4
Těsto prohněteme a vyložíme jím vymazanou velkou koláčovou formu. Poklademe zeleninou a oříšky, zalijeme směsí zakysané i sladké smetany se 2 vejci a nastrouhaným parmazánem.
-
5
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.