Květáková polévka s bylinkami
Suroviny
- 400 g Květák
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pažitka
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Libeček
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 dl Mléko polotučné
- 4 dl Vývar z hovězích kostí
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.18 polévková lžíce Olej stolní
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 151 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 5 g
- Sodík 484 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 12.7 mg
- Draslík 1014.5 mg
- Vláknina 8644.3 mg
- Vitamín A 8644.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý květák rozebereme na růžičky, několik jich ponecháme stranou a ostatní nakrájíme na kousky.
-
2
Oloupané brambory, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a petrželku nasekáme. Vše lehce osmahneme na oleji, zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Přidáme nakrájený květák a uvaříme doměkka.
-
3
Po částečném vychladnutí polévku rozmixujeme, znovu uvedeme do varu, osolíme, přidáme růžičky květáku a chvíli povaříme. Do polévky vmícháme mléko a přihřejeme k varu.
-
4
Hotovou polévku rozdělíme do talířů, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami.