Dýňová musaka
Suroviny
- 400 g Maso mleté - mix
- 200 g Rajčata
- 20 g Máslo čerstvé
- 800 g Dýně
- 28 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 l Voda pitná
- 1 šálek Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 46 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 157.6 mg
- Draslík 881.8 mg
- Vláknina 4350.8 mg
- Vitamín A 4350.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na plátky. Namočíme je do osolené vody asi na 1 hodinu. Plátky vyjmeme, osušíme, obalíme v polohrubé mouce a osmažíme na horkém oleji (50 ml) dorůžova.
-
2
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme mleté maso a dusíme. Když se voda odpaří, přidáme mletou papriku, pepř a oloupaná, nadrobno nakrájená rajčata. Vše krátce podusíme.
-
3
Na dno máslem vymaštěného pekáče položíme plátky smažené dýně, vrstvu mletého masa a opět plátky dýně, které tvoří vrchní vrstvu. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
-
4
Nakonec pokrm zalijeme trochou smetany rozmíchané s 2 vejci a dopečeme dorůžova.