Rybí polévka (z kapra)
Suroviny
- 133.3 g Vnitřnosti z kaprů
- 13.3 g Sůl
- 60 g Celer bulvový
- 66.6 g Tuk
- 0.3 g Pepř černý mletý
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mrkev kořen
- 13.3 g Polévkové koření
- 7 g Petržel - nať
- 40 g Máslo čerstvé
- 0.3 g Muškátový květ
- 40 g Petržel kořen
- 400 g Kapr obecný
- 80 g Žemle tuková
- 800 ml Hovězí vývar základní
- 800 ml Voda pitná
- 500 ml Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 27 g
- Sodík 767 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 42.5 mg
- Draslík 228.5 mg
- Vláknina 1678.6 mg
- Vitamín A 1678.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a opláchnuté kapří hlavy a vnitřnosti každé zvlášť uvaříme v mírně osolené vodě. Maso z hlav i vnitřností nakrájíme na malé kousky.
-
2
Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Zalijeme ji trochou vývaru a uvaříme.
-
3
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a pepř.
-
4
Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z hlav a vnitřností, ze zeleniny a vývarem, uvedeme do varu a za občasného prošlehávání nejméně 20 minut vaříme.
-
5
Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
-
6
Nakonec do polévky přidáme nakrájené maso, kořenovou zeleninu, krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením a solí. Důkladně provaříme.
-
7
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku spolu se žemlí nakrájenou na nudličky a osmaženou na másle vkládáme do polévky při podávání.