Oříškový koláč s nugátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 150 g Nugát světlý
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 200 g Marcipánová hmota surová
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 400 g Ořechy lískové
  • 160 g Cukr krupice
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 90.8 mg
  • Draslík 255.2 mg
  • Vláknina 5911.4 mg
  • Vitamín A 5911.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oříšky pražíme na suché pánvi až začnou vonět. Necháme vychladnout a odstraníme slupku tak, že je promneme na sítě.

  • 2

    V míse dobře promícháme cukr, marcipánovou hmotu, vanilkový cukr a špetku soli. Ručním hnětačem zapracujeme postupně nejprve máslo nebo rostlinný tuk a potom zakysanou smetanu.

  • 3

    Mouku s kypřicím práškem smícháme a směs prosejeme. Poté do těsta střídavě přidáváme vejce a mouku a nakonec opražené oříšky.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 175C.

  • 5

    Těsto rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. Navrch rozdrobíme nugát a jeho kousky můžeme lehce zatlačit do těsta. Na závěr koláč posypeme oříškovými lupínky a pečeme cca 30minut.

Komentáře k receptu