Rýžový nákyp s jablky

Hodnocení 2x 2x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 60 g Cukr moučkový
  • 600 g Rýže loupaná
  • 15 g Sůl
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 240 g Vejce slepičí
  • 30 g Cukr vanilka
  • 30 g Citrony
  • 240 g Cukr krupice
  • 1500 g Jablka
  • 3 g Skořice mletá
  • 30 g Hrozinky
  • 1500 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 768 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 621 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 152.5 mg
  • Draslík 267.7 mg
  • Vláknina 9882.6 mg
  • Vitamín A 9882.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna vaříme. Přikryjeme poklicí a rýži udusíme zcela doměkka. Za občasného promíchání necháme potom udušenou rýži vychladnout.

  • 2

    Pekáč vymažeme 1/3 dávky másla.

  • 3

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu lehce vmícháme do rýže. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh a vmícháme jej lehce do rýže se žloutky.

  • 4

    Do pekáče rozetřeme polovinu rýže, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou rýži, pokapeme ji zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby péci dorůžova.

  • 5

    Při podávání krájíme nákyp na čtverce a sypeme jej moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu