Rýžový nákyp s jablky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 31 g
- Sodík 621 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 152.5 mg
- Draslík 267.7 mg
- Vláknina 9882.6 mg
- Vitamín A 9882.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna vaříme. Přikryjeme poklicí a rýži udusíme zcela doměkka. Za občasného promíchání necháme potom udušenou rýži vychladnout.
-
2
Pekáč vymažeme 1/3 dávky másla.
-
3
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu lehce vmícháme do rýže. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh a vmícháme jej lehce do rýže se žloutky.
-
4
Do pekáče rozetřeme polovinu rýže, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou rýži, pokapeme ji zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby péci dorůžova.
-
5
Při podávání krájíme nákyp na čtverce a sypeme jej moučkovým cukrem.