Gratinovaný květák po římsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Šunka dušená
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Vývar z hovězích kostí
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Solamyl
  • 1 ks Květák
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 554 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 777 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 619.7 mg
  • Draslík 1121.2 mg
  • Vláknina 10367.6 mg
  • Vitamín A 10367.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Rozebereme jej na růžičky, urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy a posypeme strouhankou.

  • 2

    Vývar přivedeme do mírného varu, zašleháme do něj smetanu, rozmíchanou se žloutky a Solamylem, necháme přejít varem. Ihned odstavíme. Poté zašleháme máslo, omáčku vychladíme, přidáme do ní nastrouhaný sýr a na nudličky nakrájenou šunku.

  • 3

    Připravenou omáčkou přelijeme květák a zapečeme v rozpálené troubě. Hotový pokrm posypeme nasekanou bazalkou a petrželkou.

  • 4

    Podáváme s vařenými těstovinami.

Komentáře k receptu