Gratinovaný květák po římsku
Suroviny
- 100 g Šunka dušená
- 100 g Máslo čerstvé
- 300 ml Vývar z hovězích kostí
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Solamyl
- 1 ks Květák
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 44 g
- Sodík 777 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 619.7 mg
- Draslík 1121.2 mg
- Vláknina 10367.6 mg
- Vitamín A 10367.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Rozebereme jej na růžičky, urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy a posypeme strouhankou.
-
2
Vývar přivedeme do mírného varu, zašleháme do něj smetanu, rozmíchanou se žloutky a Solamylem, necháme přejít varem. Ihned odstavíme. Poté zašleháme máslo, omáčku vychladíme, přidáme do ní nastrouhaný sýr a na nudličky nakrájenou šunku.
-
3
Připravenou omáčkou přelijeme květák a zapečeme v rozpálené troubě. Hotový pokrm posypeme nasekanou bazalkou a petrželkou.
-
4
Podáváme s vařenými těstovinami.