Makaróny gratinované
Suroviny
- 250 g Špagety, Makarony
- 150 g Sýr Parmezán
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 šálek Hovězí vývar základní
- 1 šálek Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 26 g
- Sodík 906 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 47.3 mg
- Draslík 224.2 mg
- Vláknina 4533.1 mg
- Vitamín A 4533.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V osolené vodě uvaříme makaróny. Vaříme 12-15 minut, poté scedíme a necháme okapat.
-
2
Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem, vývarem, okořeníme a provaříme na hustou omáčku. Odstavíme z ohně, přimícháme makaróny a část nastrouhaného sýra. Směs dáme do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací mísy, posypeme zbylým sýrem, zakapeme máslem a dorůžova zapečeme.