Jelení řízky v jalovcové omáčce
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Slanina vepřová
- 50 g Tuk
- 600 g Jelení maso
- 1 kávová lžička Sůl
- 12 ks Jalovec
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.125 l Smetana 12% (konzumní)
- 2 cl Stará myslivecká
- 1 šálek Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 53 g
- Sodík 924 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 198 mg
- Draslík 832 mg
- Vláknina 102.8 mg
- Vitamín A 102.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou kýtu nakrájíme na řízky, okraje lehce nařízneme a maso naklepeme. Protkneme slaninou, osolíme, opepříme a po jedné straně obalíme v mouce. Řízky vložíme pomoučenou stranou do horkého tuku a prudce opečeme, obrátíme a zprudka dopečeme.
-
2
Tuk slijeme, na 30g másla zpěníme tlučený jalovec, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme 1/8l smetany a vývarem. Vše povaříme, dochutíme pálenkou a bez vaření necháme táhnout asi 3 minuty.
-
3
Podáváme s nudlemi a brusinkami.