Studená ovocná polévka
Suroviny
- 150 g Višně
- 150 g Třešně
- 150 g Rybíz červený
- 150 g Maliny
- 150 g Ostružiny
- 750 ml Voda pitná
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Citrony
- 4 ks Hřebíček
- 1 ks Pudinkový prášek - jahodový
- 0.13 ks Skořice celá
- 3 polévková lžíce Cukr třtinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 7 g
- Sodík 184 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 422 mg
- Vláknina 18119.5 mg
- Vitamín A 18119.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 685.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Citron řádně omyjeme, osušíme, 2 cm kůry odkrojíme. Šťávu vymačkáme a přecedíme. Ovoce omyjeme, vypeckujeme a 4 lžíce necháme stranou na ozdobu.
-
2
Vodu s citronovou šťávou a vínem přivedeme k varu, přidáme ovoce, kůru, skořici, hřebíček a na mírném plameni vaříme 5 minut.
-
3
Ve 250 ml studené vody rozmícháme pudinkový prášek, vmícháme smetanu a tenkým pramínkem vlijeme do hrnce s ovocem. Zamícháme a opět pozvolna uvedeme k varu. Přidáme cukr podle chuti a necháme rozpustit. Uvařené vložíme i s nádobou do studené vody a necháme vychladnout. Vychladlé přikryjeme a vložíme na 4 hodiny do chladničky.
-
4
Před servírováním z polévky vyjmeme kůru a koření, polévku rozlijeme do misek a ozdobíme ovocem.