Telecí ořech
Suroviny
- 600 g Telecí ořech
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 ks Celer bulvový
- 0.4 ks Citronová kůra
- 1 ks Saturejka
- 1 ks Tymián sušený
- 1 ks Šalvěj čerstvá
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 dl Víno bílé
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Mouka bramborová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 112 g
- Sodík 562 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 413.9 mg
- Draslík 1288 mg
- Vláknina 24943.8 mg
- Vitamín A 24943.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí ořech (kulatá část kýty) protkneme slaninou a osolíme.
-
2
Rozehřejeme v pekáči kousek másla a slaninu, přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kolečka, kousek citronové kůry, svazeček saturejky, šalvěje, rozmarýnu, tymiánu a vše necháme zčervenat.
-
3
Pak přidáme maso, necháme chvíli dusit na plameni a potom dopečeme v troubě.
-
4
Maso můžeme podlévat lžící polévky a lžící bílého vína.
-
5
Vypečenou šťávu zasypeme bramborovou moukou, pokud ji nemáme tak hladkou moukou. Omáčku přecedíme.
-
6
Nebo přiléváme místo vína po lžících smetanu a zahustíme šťávu 3 žloutky, dle chuti zakápneme citronovou šťávou. Také můžeme žloutky vynechat. Tato pečeně se však musí často obracet, aby z jedné strany neokorala a byla všude stejně měkká.