Mazaný pletenec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 70 g Solamyl
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Hrozinky
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 479 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 61 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 109.5 mg
  • Draslík 196 mg
  • Vláknina 6680.5 mg
  • Vitamín A 6680.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve utřeme máslo s cukrem metličkami do světlé pěny. Snížíme otáčky a přidáváme 2 vejce, citronovu kůru nastrouhanou z celého citronu, vanilkový cukr, sůl a rum. Nakonec střídavě přidáváme mouku smíchanou s maizenou a kypřicím práškem a vlažné mléko.

  • 2

    Poté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a propracujeme dohladka.

  • 3

    Ořechy a rozinky propláchneme horkou vodou, mandle spaříme, oloupeme, opražíme a vše přidáme do těsta.

  • 4

    Rozdělíme jej na tři díly, vyválíme válečky a spleteme do copu.

  • 5

    Na plechu vyloženém pečicím papírem cop stočíme do tvaru věnce a potřeme prošlehaným vejcem.

  • 6

    Pečeme v troubě předehřáté na 180C dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout na mřížce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu