Středomořské dušené hovězí s olivami
Suroviny
- 350 g Cibule
- 750 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Fenykl obecný
- 3 ks Tymián čerstvý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Hovězí libové
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olivy černé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 130 g
- Sodík 249 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 145 mg
- Draslík 1444.1 mg
- Vláknina 19069.7 mg
- Vitamín A 19069.7 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme ve vodě maso a smícháme s citrónovou šťávou a osušíme.
-
2
Všechny suroviny na marinádu smícháme, přidáme maso a nejlépe přes noc marinujeme přikryté v lednici.
-
3
Na 150 stupňů předehřejeme troubu.
-
4
Vyndáme maso a necháme okapat. Uchováme marinádu.
-
5
Lžíci oleje rozpálíme, přidáme polovinu masa a 7 minut smažíme, dokud nezhnědne. Osmahneme i druhou část masa.
-
6
Smícháme v zapékací míse maso s marinádou a vypeckovanými olivami.
-
7
Přikryjeme mísu dvojitou vrstvou alobalu a přiklopíme. 2 hodiny v troubě dusíme.
-
8
Poté alobal s poklicí sundáme, přitiskneme maso ke dnu, přidáme rajčata, bylinky a přelijeme zbylým olejem.
-
9
Přikryjeme mísu alobalem a hodinu dusíme.
-
10
Po hodině mísu vyndáme a odstraníme z povrchu tuk. Přidáme bylinky, polijeme citrónovou šťávou, ozdobíme petrželí a olivami.
-
11
Podáváme v zapékací míse.