Pečené cukety s rajčaty
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Sýr Eidam cihla 40%
- 300 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cuketa
- 3 ks Rajčata
- 1 hrst Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 310 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 21 g
- Sodík 162 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 50.4 mg
- Draslík 158.4 mg
- Vláknina 2816.8 mg
- Vitamín A 2816.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety nakrájíme na plátky, polovinu z nich poklademe na dno zapékací mísy, osolíme a opepříme.
-
2
Na cukety poklademe vrstvu rajčat nakrájených na kolečka, posypeme nastrouhaným sýrem a pokračujeme ve vrstvách stejným způsobem.
-
3
V malé pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme na ohni asi 1 minutu. Stáhneme z ohně a postupně vmícháme mléko. Poté opět přivedeme k varu a mícháme, dokud směs nezhoustne. Přidáme muškátový oříšek, zakysanou smetanu a sůl s pepřem dle chuti.
-
4
Zeleninu v míse zalijeme omáčkou a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia asi 15 - 20 minut, až bude zelenina měkká.
-
5
Hotové posypeme čerstvým tymiánem a podáváme.