Zapečená polenta se smetanou, špenátem a sýrem
Suroviny
- 500 g Polenta
- 150 g Mozzarella
- 700 g Špenát listový čerstvý
- 50 g Sýr Gorgonzola
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 40 g
- Sodík 2321 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 124.6 mg
- Draslík 1322.7 mg
- Vláknina 24527.9 mg
- Vitamín A 24527.9 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.2 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na 225 stupňů předehřejeme troubu.
-
2
Rozehřejeme na pánvi olej. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a mletý koriandr a 5 minut smažíme na mírném ohni, dokud cibule nezměkne.
-
3
Minutu blanšírujeme špenát ve vroucí vodě s trochou soli, opláchneme studenou vodou, slijeme a odstraníme přebytečnou tekutinu.
-
4
Smícháme v hrnci špenát se smetanou, gorgonzolou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Přivedeme k varu a přendáme do zapékací mísy.
-
5
Plátky polenty a mozarelly navršíme na špenátovou směs a pevně přitiskneme na špenát.
-
6
15 minut pečeme, dokud nezačne pokrm bublat.
-
7
Položíme na rozpálený gril a 2 minuty grilujeme dozlatova.