Houbové rizoto s černými olivami
Suroviny
- 250 g Houby sušené
- 40 g Sýr Parmezán
- 250 g Rýže kulatozrnná
- 425 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olivy černé
- 2 polévková lžíce Olivová pasta černá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 13 g
- Sodík 906 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 8.7 mg
- Draslík 2045.4 mg
- Vláknina 12490.5 mg
- Vitamín A 12490.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
200ml vroucí vody spaříme hříbky a 20 minut necháme máčet. Slijeme a odložíme stranou, slitou vodu si ponecháme.
-
2
Olej rozehřejeme ve velkém hrnci se silným dnem, přidáme nakrájenou cibuli a houby a 5 minut smažíme.
-
3
Přidáme rýži a zamícháme, aby se zrnka pokryla olejem a 2 minuty smažíme.
-
4
K rýži s olivami přidáme hříbky, zachycenou tekutinu a 225ml zeleninového vývaru. Vaříme zvolna 10 minut v zakrytém hrnci, dokud se tekutina nevstřebá.
-
5
Přilijeme 100ml vývaru a 5 minut vaříme pod pokličkou, dokud se tekutina nevstřebá.
-
6
Přidáme zbytek vývaru, sůl, pepř a olivovou pastu a 5 minut vaříme za stálého míchání. Odstavíme a necháme stát 5 minut.
-
7
Rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme nastrouhaným parmazánem a podáváme.