Musaka z fazolí, čočky a lilku
Suroviny
- 75 g Čočka jedlá
- 400 g Rajčata
- 25 g Sýr Parmezán
- 400 g Fazole bílé
- 300 ml Jogurt bílý
- 500 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Lilek
- 2 ks Pórek
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 5 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 13 g
- Sodík 256 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 137.6 mg
- Draslík 2935.9 mg
- Vláknina 55748.2 mg
- Vitamín A 55748.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.7 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s vroucí vodou vložíme čočku a pod poklicí vaříme 30 minut. Slijeme, propláchneme a dáme stranou.
-
2
Na 175 stupňů předehřejeme troubu.
-
3
V hrnci s vodou vaříme 2 minuty plátky lilku. Slijeme, osušíme a dáme stranou.
-
4
Rozehřejeme v pánvi olej, vložíme pokrájený pórek, česnek, řapíkatý celer, papriku a 5 minut smažíme, dokud zelenina nezměkne.
-
5
Přidáme uvařenou čočku, víno, rajčata, fazole, rajčatový protlak, pepř a směs koření. Přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. 10 minut zvolna vaříme.
-
6
Polovinu směsi fazolí a čočky dáme do zapékací mísy, poklademe polovinou plátků lilku v jedné vrstvě.
-
7
Navrstvíme další směs fazolí a plátky lilku, jogurt smícháme s vejci, nalijeme na lilek a posypeme parmazánem.
-
8
40 minut pečeme.
-
9
Ozdobíme bylinkami.