Škeble s pernodem a smetanou
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
- 190 ml Mléko polotučné
- 190 ml Smetana 12% (konzumní)
- 190 ml Víno bílé
- 500 ml Voda pitná
- 50 ml Olej rostlinný
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 8 plátek Veka
- 2 kg Škeble čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Pernod
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 924 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 42 g
- Sodík 313 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 405.9 mg
- Draslík 1707.2 mg
- Vláknina 2376.3 mg
- Vitamín A 2376.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 70.9 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 143.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého hrnce vložíme očištěné škeble, víno, petržel a bouquet garni. Pod pokličkou vaříme 5 minut, dokud se škeble neotevřou. Vyhodíme neotevřené škeble.
-
2
Vzniklý vývar procedíme přes jemné sítko. Odstraníme svrchní skořápku škeblí a udržujeme teplé.
-
3
Rozpustíme v hrnci máslo, nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud nezezlátnou a nezměknou. Přilijeme vývar ze škeblí, vroucí vodu a mléko a zvolna 5 minut vaříme.
-
4
Žloutky rozšleháme se smetanou a pernodem nebo citronovou šťávou.
-
5
Přidáme trochu horké omáčky, nalijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání. Opepříme.
-
6
Rozdělíme škeble do 4 talířů, přelijeme omáčkou a petrželí posypeme.
-
7
Na oleji osmahneme veku po obou stranách dozlatova.
-
8
Podáváme ke škeblím.