Škeble s pernodem a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 190 ml Mléko polotučné
  • 190 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 190 ml Víno bílé
  • 500 ml Voda pitná
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 8 plátek Veka
  • 2 kg Škeble čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Pernod
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 924 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 313 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 405.9 mg
  • Draslík 1707.2 mg
  • Vláknina 2376.3 mg
  • Vitamín A 2376.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0.2 mg
  • Vitamín C 70.9 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 143.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do velkého hrnce vložíme očištěné škeble, víno, petržel a bouquet garni. Pod pokličkou vaříme 5 minut, dokud se škeble neotevřou. Vyhodíme neotevřené škeble.

  • 2

    Vzniklý vývar procedíme přes jemné sítko. Odstraníme svrchní skořápku škeblí a udržujeme teplé.

  • 3

    Rozpustíme v hrnci máslo, nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud nezezlátnou a nezměknou. Přilijeme vývar ze škeblí, vroucí vodu a mléko a zvolna 5 minut vaříme.

  • 4

    Žloutky rozšleháme se smetanou a pernodem nebo citronovou šťávou.

  • 5

    Přidáme trochu horké omáčky, nalijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání. Opepříme.

  • 6

    Rozdělíme škeble do 4 talířů, přelijeme omáčkou a petrželí posypeme.

  • 7

    Na oleji osmahneme veku po obou stranách dozlatova.

  • 8

    Podáváme ke škeblím.

Komentáře k receptu