Zapékané brambory se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Sýr Gouda 45%
  • 400 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1500 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 l Voda pitná
  • 5 kg Brambory
  • 5 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 598 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 1007 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 43.3 mg
  • Draslík 2340.6 mg
  • Vláknina 30268.4 mg
  • Vitamín A 30268.4 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 75.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě, scedíme, oloupeme a rozpůlíme.

  • 2

    Cibuli a tymián nasekáme nadrobno. Na rozehřátém másle krátce podusíme cibuli, zasypeme moukou a opražíme dorůžova. Poté za stálého míchání přiléváme vývar i se smetanou, krátce povaříme a necháme trochu zchladnout.

  • 3

    Do vlažné omáčky vmícháme goudu, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.

  • 4

    Brambory vložíme do zapékací mísy, zalijeme je omáčkou a zasypeme parmezánem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.

Komentáře k receptu