Zapékané brambory se sýrem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 g Sýr Gouda 45%
- 400 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 l Voda pitná
- 5 kg Brambory
- 5 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1007 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 43.3 mg
- Draslík 2340.6 mg
- Vláknina 30268.4 mg
- Vitamín A 30268.4 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě, scedíme, oloupeme a rozpůlíme.
-
2
Cibuli a tymián nasekáme nadrobno. Na rozehřátém másle krátce podusíme cibuli, zasypeme moukou a opražíme dorůžova. Poté za stálého míchání přiléváme vývar i se smetanou, krátce povaříme a necháme trochu zchladnout.
-
3
Do vlažné omáčky vmícháme goudu, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.
-
4
Brambory vložíme do zapékací mísy, zalijeme je omáčkou a zasypeme parmezánem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.