Losos v zelenině
Suroviny
- 250 g Brokolice
- 250 g Chřest bílý
- 250 g Mrkev kořen
- 80 g Sýr Eidam cihla 40%
- 150 ml Vývar zeleninový
- 125 ml Zakysaná smetana
- 1 ks Sůl
- 1 ks Pepř černý mletý
- 4 ks Losos - filety
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 175 g
- Sodík 97322 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 198.9 mg
- Draslík 1535 mg
- Vláknina 15688.5 mg
- Vitamín A 15688.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Porce lososa pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Chřest oloupeme, odřízneme spodní dřevnaté konce a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 minut. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Každý druh zeleniny uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka.
-
2
Ohřejeme 150 ml zeleninového vývaru, vmícháme do něj 125 ml kysané smetany, osolíme, opepříme a vmícháme okapanou zeleninu.
-
3
Lososa obalíme v mouce. V pánvi rozehřejeme máslo a porce lososa na něm opékáme 2 - 3 minuty z každé strany.
-
4
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia, porce lososa vložíme do vymaštěné zapékací formy a poklademe směsí míchané zeleniny. Zasypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 7 minut, dokud se sýr neroztaví.