Klopsy z vepřového masa I
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
- 1 kávová lžička Kapary sterilované
- 1 kávová lžička Petržel - nať
- 1 kávová lžička Sádlo škvařené
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Sůl
- 1 ks Pepř černý mletý
- 0.1 l Víno bílé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 522 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 37 g
- Sodík 97096 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 342.6 mg
- Draslík 586.8 mg
- Vláknina 6924.8 mg
- Vitamín A 6924.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné maso nakrájíme na menší kousky přes vlákno a dvakrát je semeleme.
-
2
Na lžíci sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme petrželovou nať a ihned z ohně odstavíme. Nať by nám jinak zežloutla.
-
3
Namleté maso osolíme, opepříme, přidáme vychladlou cibuli s natí, rozstrouhaný vláčný rohlík a řádně směs vypracujeme. Ze směsi utvoříme 8 válečků. Takto připravené klopsy uvaříme v kastrolu s menším množstvím osolené vroucí vody. Vaříme cca 10 minut.
-
4
Z mouky a másla uděláme světlou jíšku a ještě horkou vlijeme do vývaru ke klopsům, řádně rozmícháme a vaříme ještě zhruba 10 minut. Poté omáčku dochutíme vínem a nasekanými kapary, které předtím řádně vypereme. Poté omáčku odstavíme z ohně. Po odstavení vmícháme do omáčky žloutky rozmíchané v troše chladné vody nebo vína. Omáčku již nevaříme, neboť by se žloutky srazily.
-
5
Jako přílohy podáváme suchou rýži nebo makaróny posypané na sucho opraženou strouhanou houskou pokapanou máslem.