Hrachová polévka s uzeným masem
Suroviny
- 40 g Anglická slanina
- 150 g Hrách loupaný
- 80 g Chléb konzumní
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Sádlo škvařené
- 120 g Vepřová uzená plec
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 8 dl Vývar z hovězích kostí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 534 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1266 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 49.4 mg
- Draslík 846.7 mg
- Vláknina 4651.5 mg
- Vitamín A 4651.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Namočíme hrách přes noc, pak jej propereme a dáme vařit. Po uvaření hrách prolisujeme.
-
2
V jiném hrnci vaříme uzené maso do změknutí.
-
3
Ze sádla a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vlažným vývarem, prošleháme metlou a vaříme asi 1/2 hodiny za občasného míchání.
-
4
Utřeme česnek se solí, přidáme do polévky, doplníme prolisovaným hrachem, ochutíme solí, pepřem a vývarem z uzeného masa. Okořeníme majoránkou, polévku přecedíme přes hustý cedník.
-
5
Uvařené uzené maso nakrájíme a přidáme do polévky.
-
6
Osmažíme na teflonové pánvi na kostičky nakrájený chléb, který při podávání dáváme do polévky.