Vánoční polévka
Suroviny
- 500 g Kapr obecný
- 70 g Máslo čerstvé
- 120 g Zelenina kořenová
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 šálek Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 27 g
- Sodík 166 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 294.9 mg
- Draslík 442.1 mg
- Vláknina 1417.1 mg
- Vitamín A 1417.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odstraníme z kapří hlavy žábry, omyjeme a vaříme ji i s ocasem v osolené vodě do změknutí.
-
2
Zhotovíme si světlou jíšku z másla a mouky.
-
3
Vývar z hlavy přecedíme, zahustíme jíškou a necháme opět asi 10 minut povařit.
-
4
Očištěnou a nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle. Přidáme ji i s obraným masem z hlavy a drobně nakrájenými jikrami a mlíčím do vývaru. Znovu povaříme 10 minut.
-
5
Pak polévku ochutíme muškátovým květem a špetkou mletého pepře.
-
6
Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a dochutíme nasekanou petrželkou.
-
7
Polévku podáváme s opraženou houskou na másle nakrájenou na malé kostičky.