Vánoční polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Kapr obecný
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 120 g Zelenina kořenová
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 1 šálek Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 416 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 166 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 294.9 mg
  • Draslík 442.1 mg
  • Vláknina 1417.1 mg
  • Vitamín A 1417.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Odstraníme z kapří hlavy žábry, omyjeme a vaříme ji i s ocasem v osolené vodě do změknutí.

  • 2

    Zhotovíme si světlou jíšku z másla a mouky.

  • 3

    Vývar z hlavy přecedíme, zahustíme jíškou a necháme opět asi 10 minut povařit.

  • 4

    Očištěnou a nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle. Přidáme ji i s obraným masem z hlavy a drobně nakrájenými jikrami a mlíčím do vývaru. Znovu povaříme 10 minut.

  • 5

    Pak polévku ochutíme muškátovým květem a špetkou mletého pepře.

  • 6

    Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a dochutíme nasekanou petrželkou.

  • 7

    Polévku podáváme s opraženou houskou na másle nakrájenou na malé kostičky.

Komentáře k receptu