Gratinované hřebenatky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 35 ml Víno bílé
  • 35 ml Ocet vinný
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Šalotka
  • 8 ks Hřebenatka
  • 1 hrst Estragon
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 590 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 208 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 271.5 mg
  • Draslík 799.8 mg
  • Vláknina 1850 mg
  • Vitamín A 1850 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 60.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pánve nalijeme ocet a 35ml vína, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, několik lístků estragonu a sůl, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až se nálev zredukuje na polovinu množství.

  • 2

    Poté ho necháme vychladnout a vyjmeme estragon.

  • 3

    Do vodní lázně zahřáté na 50C dáme žloutky, přilijeme k nim vychladlý nálev a šlehačem vyšleháme do omáčky krémovité konzistence. Odstavíme a všleháme rozpuštěné máslo. Nakonec přisypeme lžičku nasekaného estragonu.

  • 4

    Hřebenatky otevřeme, vyřízneme svalovinu a nohu a restujeme mušle cca 1min z každé strany na rozpáleném oleji.

  • 5

    Přemístíme je do lastur, přelijeme omáčkou a gratinujeme ještě 2-3min v troubě s grilem rozpáleným na 250C.

Komentáře k receptu