Gratinované hřebenatky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 590 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 50 g
- Sodík 208 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 271.5 mg
- Draslík 799.8 mg
- Vláknina 1850 mg
- Vitamín A 1850 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pánve nalijeme ocet a 35ml vína, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, několik lístků estragonu a sůl, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až se nálev zredukuje na polovinu množství.
-
2
Poté ho necháme vychladnout a vyjmeme estragon.
-
3
Do vodní lázně zahřáté na 50C dáme žloutky, přilijeme k nim vychladlý nálev a šlehačem vyšleháme do omáčky krémovité konzistence. Odstavíme a všleháme rozpuštěné máslo. Nakonec přisypeme lžičku nasekaného estragonu.
-
4
Hřebenatky otevřeme, vyřízneme svalovinu a nohu a restujeme mušle cca 1min z každé strany na rozpáleném oleji.
-
5
Přemístíme je do lastur, přelijeme omáčkou a gratinujeme ještě 2-3min v troubě s grilem rozpáleným na 250C.