Tvarohové knedlíky s borůvkami a mákem
Suroviny
- 250 g Borůvky
- 200 g Brambory vařené
- 200 g Jogurt bílý
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Tvaroh jemný
- 130 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Víno šumivé (sekt)
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mák - semena
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 33 g
- Sodík 153 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 492.1 mg
- Draslík 302.3 mg
- Vláknina 8371.7 mg
- Vitamín A 8371.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 323.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na omáčku rozmixujeme očištěné borůvky, jogurt, sekt a 100g cukru.
-
2
Na knedlíky smícháme v míse vařené brambory nastrouhané najemno, 5 žloutků, máslo, sůl, zbytek cukru, tvaroh a obě mouky. Vypracujeme tužší těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout.
-
3
Poté z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíčky a povaříme asi 7min ve vodě těsně před bodem varu. Uvařené knedlíky prohodíme v rendlíku ve směsi rozehřátého másla, moučkovéhu cukru a máku.
-
4
Připravíme krém. V kastrolu rozehřejeme smetanu, přidáme zbylé vyšlehané žloutky, vanilkový cukr a semínka vanilky a za stálého míchání svaříme na hustý krém.
-
5
Knedlíky podáváme s borůvkovou omáčkou a vanilkovým krémem.