Brynzový koláč
Suroviny
- 30 g Droždí
- 100 g Sýr Brynza
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Olej stolní
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 36 g
- Sodík 484 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 117.1 mg
- Draslík 232.1 mg
- Vláknina 6561 mg
- Vitamín A 6561 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 65 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku se solí smícháme v míse.
-
2
Ze 100ml vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který s vejcem, olejem a zbylým mlékem přidáme k mouce.
-
3
Vypracujeme hladké těsto, zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a 40 minut necháme kynout.
-
4
Poté těsto rozválíme, přeneseme na vymazaný plech a prsty vytvarujeme 2cm okraj, který potřeme olejem.
-
5
Ušleháme smetanu se solí, vmícháme rozšlehaná vejce a směs rozetřeme na těsto.
-
6
Posypeme sýrem, lžičkou rozmístíme kopečky brynzy smíchané s paprikou.
-
7
Pečeme na 225 stupňů, když začne koláč růžovět dopékáme na 180 stupňů.