Majonéza

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 ml Olej olivový
  • 150 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 475 kcal
  • Sacharidy 1 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 123.4 mg
  • Draslík 11.6 mg
  • Vláknina 26.5 mg
  • Vitamín A 26.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 10.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme žloutky, hořčici, ocet, sůl a pepř a šleháme metličkami cca 1min, dokud nevznikne hustá krémová hmota.

  • 2

    Ve sklenici smícháme oba oleje a poté postupně po kapkách přidáváme do žloutkové hmoty. Když začne houstnout, přilime zbytek oleje tenkým pramínkem za stálého šlehání. Majonéza musí mít hladkou, hustou konzistenci. Můžeme ještě dochutit kořením nebo hořčicí.

  • 3

    Můžeme uchovávat cca 3dny v lednici.

Komentáře k receptu