Špenátová polévka s balkánským sýrem a krutonky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 200 g Sýr balkánský
  • 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 400 g Špenát listový čerstvý
  • 600 ml Vývar zeleninový
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Chléb toastový
  • 2 ks Máta
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 775 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 2217 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 59.2 mg
  • Draslík 1227.5 mg
  • Vláknina 22896.3 mg
  • Vitamín A 22896.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na rozpáleném oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Ochutíme solí a pod pokličkou asi 10min podusíme.

  • 2

    Poté vmícháme mouku, přidáme část rajčat nakrájených na menší kousky a dusíme dalších 5min. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme špenátové listy nakrájené na proužky. Vaříme cca 15min.

  • 3

    Nasypeme zbytek rajčat, najemno nasekanou mátu a provaříme ještě 5min. Poté rozmixujeme na hladký krém.

  • 4

    Pečivo nakrájíme na kostičky a dozlatova osmažíme na rozehřátém másle.

  • 5

    Polévku rozdělíme do misek, posypeme krutonky, rozdrobeným sýrem a podáváme.

Komentáře k receptu