Špenátová polévka s balkánským sýrem a krutonky
Suroviny
- 50 g Cibule
- 200 g Sýr balkánský
- 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 600 ml Vývar zeleninový
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Chléb toastový
- 2 ks Máta
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 118 g
- Sodík 2217 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 59.2 mg
- Draslík 1227.5 mg
- Vláknina 22896.3 mg
- Vitamín A 22896.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozpáleném oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Ochutíme solí a pod pokličkou asi 10min podusíme.
-
2
Poté vmícháme mouku, přidáme část rajčat nakrájených na menší kousky a dusíme dalších 5min. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme špenátové listy nakrájené na proužky. Vaříme cca 15min.
-
3
Nasypeme zbytek rajčat, najemno nasekanou mátu a provaříme ještě 5min. Poté rozmixujeme na hladký krém.
-
4
Pečivo nakrájíme na kostičky a dozlatova osmažíme na rozehřátém másle.
-
5
Polévku rozdělíme do misek, posypeme krutonky, rozdrobeným sýrem a podáváme.