Škvarkové placky podle Václava Friče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 0 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Vepřové škvarky
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Droždí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1137 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 1535 mg
  • Bílkoviny 94 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 388.1 mg
  • Draslík 307.6 mg
  • Vláknina 8505 mg
  • Vitamín A 8505 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme s větší špetkou soli, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něj žloutky, přidáme cukr, rozrobené droždí, vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a vše zpracujeme na těsto.

  • 2

    Větší část škvarků pokrájíme, menší část umeleme, přidáme do těsta a důkladně propracujeme až se budou tvořit bubliny.

  • 3

    Necháme asi hodinu kynout na dvojnásobek.

  • 4

    Z těsta tvoříme placky velikosti dlaně, potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme hrubou solí.

  • 5

    Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, dorůžova.

Komentáře k receptu