Vánoční švestková omáčka z Brtnice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Švestky
  • 1 ks Badyán
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 ks Citrony
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • 1 polévková lžíce Fíky sušené
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Perník švestkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 234 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 17 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 0.6 mg
  • Draslík 289.6 mg
  • Vláknina 8770.9 mg
  • Vitamín A 8770.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.4 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme sušené švestky a dáme vařit na 10 minut do vody. Přidáme dvě kolečka citronu i s kůrou, kousek celé skořice, asi 5 hřebíčků a kousek badyánu.

  • 2

    Po uvaření scedíme, švestky vypeckujeme, rozkrájíme a vložíme zpět do švestkového vývaru.

  • 3

    Přidáme po dvou lžicích nakrájené ořechy a mandle (vyloupané), po jedné lžíci rozinky a nakrájené fíky, 1 vanilkový cukr a cukr dle chuti.

  • 4

    Pro zahuštění přidáme asi 2 lžíce strouhaného perníku a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.

  • 5

    Podáváme jako samotnou omáčku na Štědrý den a to buď teplou, vlažnou nebo i studenou. Je chutná k vánočce a vánočnímu pečivu.

Komentáře k receptu