Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Suroviny
- 200 g Švestky
- 1 ks Badyán
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Hřebíček
- 1 ks Citrony
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Hrozinky
- 1 polévková lžíce Fíky sušené
- 2 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Perník švestkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 12 g
- Sodík 17 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 0.6 mg
- Draslík 289.6 mg
- Vláknina 8770.9 mg
- Vitamín A 8770.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme sušené švestky a dáme vařit na 10 minut do vody. Přidáme dvě kolečka citronu i s kůrou, kousek celé skořice, asi 5 hřebíčků a kousek badyánu.
-
2
Po uvaření scedíme, švestky vypeckujeme, rozkrájíme a vložíme zpět do švestkového vývaru.
-
3
Přidáme po dvou lžicích nakrájené ořechy a mandle (vyloupané), po jedné lžíci rozinky a nakrájené fíky, 1 vanilkový cukr a cukr dle chuti.
-
4
Pro zahuštění přidáme asi 2 lžíce strouhaného perníku a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
-
5
Podáváme jako samotnou omáčku na Štědrý den a to buď teplou, vlažnou nebo i studenou. Je chutná k vánočce a vánočnímu pečivu.