Telecí kořínek se smetanou
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 špetka Tymián sušený
- 0.25 l Mléko kefírové
- 1 kg Telecí plíce
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 15 g
- Sodík 532 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 671.1 mg
- Draslík 1669.5 mg
- Vláknina 35380.2 mg
- Vitamín A 35380.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 179.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořínek dobře vypereme, odstraníme jícen a chřtán a uvaříme do měkka v osolené vodě spolu se zeleninou, půlkou cibule a kořením.
-
2
Uvařené maso nakrájíme na tenké nudličky.
-
3
Druhou půlku cibule jemně rozkrájíme, zpěníme na másle, zasypeme moukou a osmahneme na světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým zcezeným vývarem z kořínku. Řádně rozmícháme a přidáme nakrájené maso. Pozvolna vaříme 10 - 15 minut. Poté přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, zamícháme a přivedeme jen k bodu varu, aby se nám žloutek nesrazil.
-
4
Dle chuti zakapeme citrónovou šťávou.