Telecí závitky s nádivkou
Suroviny
- 100 g Paštika játrová
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Sůl
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Strouhanka
- 4 ks Telecí kýta
- 1 ks Hovězí vývar základní
- 0.5 šálek Houby čerstvé
- 0.5 šálek Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Slanina vepřová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1193 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 43 g
- Sodík 99026 mg
- Bílkoviny 126 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 484.5 mg
- Draslík 2281.7 mg
- Vláknina 6543 mg
- Vitamín A 6543 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nádivku připravíme tak, že na másle podusíme rozkrájené houby, zasypeme je moukou, osmahneme, přilijeme trochu vývaru a svaříme na hustou kaši. Po odstavení z ohně přimícháme játrovou paštiku a dle chuti a potřeby nádivku přisolíme. V případě, že je řídká, zahustíme ji trochou strouhané housky.
-
2
Řízky odblaníme, na okrajích nakrojíme, naklepeme, osolíme a na každý rozdělíme nádivku. Řízky sbalíme do tvaru koule.
-
3
Rozkrájíme slaninu a necháme rozškvařit v kastrolu. Poté přidáme závitky a za mírného podlévání dusíme do měkka. K samému konci dušení přidáme do šťávy trochu rajčatového protlaku nebo oloupaná a rozkrájená rajčata. Šťávu na závěr zjemníme kyselou smetanou.
-
4
Hotové závitky posypeme nasekanou petrželovou natí.
-
5
Jako přílohy podáváme vařenou rýži, těstoviny, brambory.