Harira
Suroviny
- 100 g Cizrna
- 250 g Jehněčí plec
- 100 g Čočka červená
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Šafrán
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Skořice celá
- 1 hrst Koriandr čerstvý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 351 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 10 g
- Sodík 408 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 41.3 mg
- Draslík 848.6 mg
- Vláknina 28110.5 mg
- Vitamín A 28110.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu s čočkou propláchneme na sítu a namočíme přes noc do studené vody, aby nabobtnaly.
-
2
Jehněčí maso očistíme, nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, celer očistíme a nakrájíme na středně velké špalíčky.
-
3
V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli se šafránem a sušeným zázvorem. Přidáme maso, osmahneme ho a zalijeme vodou.
-
4
Základ přivedeme k varu, přidáme do něj scezenou cizrnu a čočku, rajčata a skořici. Vše osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme dokud maso a cizrna nezměknou.
-
5
Z polévky vyjmeme skořici a přidáme do ní celer a sekané bylinky. Dle chuti dosolíme a dopepříme, ještě chvíli povaříme a podáváme.