Macaroni se sýrem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 250 g Sýr Čedar
- 80 g Strouhanka
- 50 g Sýr Parmezán
- 375 g Špagety, Makarony
- 500 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 0.5 ks Skořice celá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 plátek Anglická slanina
- 3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1097 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 62 g
- Sodík 959 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 173.7 mg
- Draslík 327.4 mg
- Vláknina 12524 mg
- Vitamín A 12524 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180C.
-
2
Přivedeme k varu mléko, smetanu, bobkový list, hřebíček a skořici a poté odstavíme. Necháme 10min odpočinout a přecedíme.
-
3
Slaninu nakrájíme nadrobno a orestujeme dokřupava. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, prohřejeme asi 1min a odstavíme. Za stálého míchání přiléváme směs mléka a smetany a zahříváme až omáčka zhoustne. Přivedeme k varu, cca 2min provaříme, odstavíme, přidáme polovinu nastrouhaného čedaru, polovinu strouhaného parmazánu, ochutíme solí a pepřem.
-
4
Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente, scedíme a vrátíme do hrnce. Zalijeme omáčkou, promícháme, navrstvíme do zapékacím mísy, posypeme směsí strouhanky se slaninou a zbylými sýry. Zapečeme 15-20min dozlatova a ihned podáváme.