Telecí řízky pražské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 165 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 12 g
- Sodík 298 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 145 mg
- Draslík 103.8 mg
- Vláknina 5471.5 mg
- Vitamín A 5471.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky na okrajích pouze utřeme navlhčenou utěrkou. Kraje odblaníme, na několika místech nakrojíme, aby se nám nekroutily. Poté je naklepeme, osolíme, upravíme tvar a zaprášíme moukou.
-
2
Na pánvi rozehřejeme máslo a upravené řízky na něj vložíme a pečeme po obou stranách zhruba 3-5 minut, záleží na tloušťce řízků. Dáváme pozor, aby se máslo nepřipalovalo.
-
3
Hotové řízky pokládáme na horkou mísu. Šťávu na pánvi podlijeme trochou vývaru, krátce povaříme a poté šťávou přelijeme řízky.
-
4
Zároveň na menší pánvi rozehřejeme máslo, zlehka opečeme šunku nakrájenou na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, chvilku podusíme, přidáme rozšlehaná osolená vejce a necháme směs ztuhnout.
-
5
Takto připravenou směs podkládáme na řízky na horké míse. Řízky obložíme hlávkovým salátem zakapaným citrónovou šťávou a dílky citrónu.