Obrácený švestkový koláč s marcipánem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 261.9 mg
- Vláknina 7826.7 mg
- Vitamín A 7826.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve formě na koláč nebo v pánvi se silným dnem, rozehřejeme máslo, přidáme cukr, lžíci vody a zahříváme až získáme světle hnědý karamel.
-
2
Odstavíme a na dno rozložíme švestky řeznou stranou nahoru. Nakrájený marcipán na kostičky rozdělíme, do každé půlky švestky dáme jednu kostičku, posypeme mletými mandlemi.¨
-
3
Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj o 3 cm větší kruh než je průměr formy, překryjeme jím švestky a opatrně zahrneme k okrajům a dnu.
-
4
Můžeme nechat 24 hodin v chladu. Pečeme v předehřáté troubě na
-
5
190°C 30-40 minut dozlatova.
-
6
Necháme chvíli zchladnout ve formě, potom zakryjeme talířem a opatrně obrátíme a vyklopíme. Část šťávy unikne, ale to nevadí, podáváme se smetanou.