Rybí polévka ze Vsetínska
Suroviny
- 300 g Cejn velký
- 100 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Vegeta
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 2 špetka Muškátový květ
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 99 g
- Sodík 360 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 79.3 mg
- Draslík 380.4 mg
- Vláknina 6977.1 mg
- Vitamín A 6977.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí maso spolu s hlavami a odřezky omyjeme, dáme do 1 litru vody, přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, vodu přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme jen 10 minut. Vývar přecedíme a zachytíme. Rybí maso po vychladnutí obereme a odložíme do misky.
-
2
Očistíme a omyjeme si mrkev, celer, petržel, celerovou a petrželovou nať a cibuli.
-
3
Kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kostky, cibuli a nať celeru s petrželkou pokrájíme nadrobno.
-
4
V hrnci si rozpálíme olej s máslem a cibuli se zeleninou podusíme. Když se začne smažit, poprášíme ji moukou a červenou sladkou a pálivou paprikou. Krátce za stálého míchání zeleninu s moukou osmažíme a zalijeme ji rybím vývarem. Znovu přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, muškátový květ, sůl, celerovou nať a polévku pomalu budeme vařit 10 minut, pak přidáme obrané rybí maso, koření Vegetu a vaříme dalších 10 minut. Nakonec polévku zjemníme rozkvedlaným vajíčkem, přimícháme petrželku, necháme přejít varem a podáváme.