Jáhlové knedlíky s perníkem
Suroviny
- 250 g Jáhly - loupané proso
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Perník
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2.5 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Tvaroh tvrdý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 787 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 31 g
- Sodík 360 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 165.2 mg
- Draslík 163.6 mg
- Vláknina 10810 mg
- Vitamín A 10810 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 804.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly v sítu promyjeme 1 litrem vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme sůl a pomalu za častého míchání uvaříme hustou kaši.
-
2
V míse si utřeme měkké máslo (30 g) s vejci do pěny. Přimícháme postupně jáhlovou kaši a postupně přimícháváme po lžících polohrubou mouku. Dáme ji tolik, až nám vznikne tuhé těsto. Z těsta odkrajujeme lžící těsto, z kterého vytvoříme malé knedlíčky. Odkládáme je na pomoučený vál.
-
3
V hrnci si uvaříme 2,5 litru vody s lžičkou soli. Knedlíčky hážeme opatrně do vařící vody, promícháme a vaříme je přibližně 5 minut. Po 5 minutách vyjmeme jeden knedlíček, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečně uvařený.
-
4
Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou, nastrouhaným perníkem, rozdrobíme na každou porci vrchovatou lžíci tvrdého tvarohu a přelijeme každou porci 2 lžícemi rozpuštěného másla.