Máslové krajáčky
Suroviny
- 600 g Mouka pšeničná hladká
- 40 g Droždí
- 100 g Cukr krupice
- 150 g Máslo čerstvé
- 120 g Švestky sušené
- 50 g Hrozinky
- 50 g Mák mletý
- 1 ks Citrony
- 1 ks Cukr vanilka
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 6.5 dl Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1368 kcal
- Sacharidy 193 g
- Tuky 56 g
- Sodík 493 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 338.9 mg
- Draslík 724.6 mg
- Vláknina 13135 mg
- Vitamín A 13135 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1051.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme 10 g cukru a zalijeme 1 dl vlahého mléka. Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 3 žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, 1,5 dl vlahého mléka, nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu, zbytek krupicového cukru a sůl. Těsto dobře vypracujeme, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (asi 35–40 minut).
-
2
Mezitím si omyjeme a osušíme vypeckované sušené švestky a velké hrozinky. Pokrájíme je na malé kousky, dáme do misky a promícháme s mletým mákem, vanilkovým a práškovým cukrem.
-
3
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na placku vysokou asi 3–4 cm a radýlkem ji nakrájíme na malé čtverečky přibližně 4x4 cm. Z každého vytvarujeme malý bochánek. Pokládáme je na plech vymazaný olejem. Necháme je znovu asi 10–15 minut vykynout a upečeme je v předehřáté troubě dozlatova. Pečeme přibližně 20–25 minut při 180 °C.
-
4
Upečené krajáčky dáme do velké mísy, posypeme je připravenou směsí máku a švestek, hrozinek, zalijeme horkým mlékem (4 dl) a podáváme.