Zeleninová polévka s mlékem
Suroviny
- 200 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Kapusta hlávková
- 50 g Mrkev kořen
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 60 g Sádlo škvařené
- 3 g Kmín drcený
- 50 g Fazolové lusky zelené
- 50 g Petržel kořen
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 150 ml Mléko plnotučné
- 1200 ml Voda pitná
- 5 ml Polévkové koření
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 207 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 37 g
- Sodík 808 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 14.6 mg
- Draslík 332.6 mg
- Vláknina 4980 mg
- Vitamín A 4980 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 188.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z fazolových lusků odkrojíme oba konce, odstraníme podélné vlákno a překrojíme je napůl. Kapustu nakrájíme na slabé proužky, očištěnou mrkev, celer a petržel s bramborami nastrouháme nahrubo.
-
2
V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme všechnu zeleninu, orestujeme, zasypeme moukou, promícháme s tukem a smažíme, až mouka zrůžoví. Zalijeme horkou vodou, metlou dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme deset minut. Nakonec přilijeme mléko, ochutíme polévkovým kořením, necháme projít varem a můžeme podávat.