Milánská terina
Suroviny
- 280 g Lilek
- 30 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Žervé
- 150 g Paprika žlutá
- 250 g Paprika červená
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Pesto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 20 g
- Sodík 335 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 67.5 mg
- Draslík 283.6 mg
- Vláknina 4778.8 mg
- Vitamín A 4778.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké špenátové listy spaříme 30 vteřin ve vroucí osolené vodě. Scedíme, opláchneme ve studené vodě a otřepeme. Formu na terinu vyložíme listy.
-
2
Lilek potřeme olejem a grilujeme ho 6–8 minut po každé straně. Upečeme a oloupeme papriky. Poloviny paprik nakrájíme na nudličky.
-
3
Zamícháme žervé, vejce, smetanu, strouhaný parmezán, pesto, pepř a sůl.
-
4
Dno formy pokryjeme trochou sýrového krému. Klademe vrstvy červených paprik, poloviny baklažánu, žlutých paprik, pak zbývající baklažán a červenou papriku a mezi každou vrstvu dáme vrstvu sýrovou. Zakončíme sýrem. Přehneme přes něj špenátové listy.
-
5
Terinu zabalíme do alobalu, dáme na pekáč a zalijeme do poloviny vroucí vodou. Pečeme 1 1/2 hodiny v troubě na 180 °C, až je nákyp pevný. Vyjmeme jej z vody a necháme vychladnout, pak důkladně vychladíme v chladničce. Nakrájíme a podáváme.