Dušený kel na špeku
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
- 200 g Uzené maso vařené
- 100 g Špek
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 kg Kapusta hlávková
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 907 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 57 g
- Sodík 400 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1156.7 mg
- Vláknina 10998.2 mg
- Vitamín A 10998.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 301.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou kapustu - nářečově "kel" pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Špek (vysoká slanina) pokrájíme na kostičky. Uzené vařené maso nakrájíme na větší kostky.
-
2
V pánvi rozpustíme špek. Když se začne smažit, přidáme cibuli a zpěníme ji dozlatova. Pak přidáme kel, sůl podle chuti, cukr, ocet, vodu, bobkový list, nové koření a pepř. Promícháme a pod pokličkou pomalu dusíme asi 8-10 minut.
-
3
V pánvi na 1 lžíci sádla a 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme ke kelu a krátce povaříme.
-
4
Kel - kapustu podáváme s chlebem.