Fazole se smetanou a škvarky
Suroviny
- 80 g Vepřové škvarky
- 400 g Zelí kysané
- 400 g Fazole
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 1 ks Bobkový list
- 0.8 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1055 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 51 g
- Sodík 790 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 137.5 mg
- Draslík 206.9 mg
- Vláknina 4333.1 mg
- Vitamín A 4333.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole namočíme den dopředu do studené vody (8 dl). Druhý den fazole dáme do čisté vody a pomalu je vaříme se solí a bobkovým listem doměkka minimálně 1 hodinu.
-
2
Mezitím si pokrájíme škvarky na menší kusy a v pánvi se sádlem je znovu rozpálíme, přimícháme strouhanku, promícháme a odstavíme z plotny.
-
3
Uvařené fazole dáme do zapékací mísy, vyjmeme bobkový list, smícháme je se škvarky a strouhankou, dochutíme solí, pepřem a zalijeme smetanou.
-
4
Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme 30 minut při 200 °C. Zapečené fazole podáváme s kysaným zelím a chlebem.