Ryba v ostré sečuánské omáčce
Suroviny
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Olej sezamový
- 3 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 1.25 dl Voda pitná
- 1 kg Kapr obecný
- 1 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 1 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Fazolová omáčka s chilli
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Ocet rýžový
- 1 polévková lžíce Kukuřičná pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 432 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 23 g
- Sodík 564 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 900.4 mg
- Vláknina 1182 mg
- Vitamín A 1182 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme kapra a necháme okapat. Uděláme šikmo po obou stranách několik hlubokých zářezů, potřeme kapra po obou stranách sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Dáme na mísu, přikryjeme a necháme marinovat v lednici 15 minut.
-
2
Rozehřejeme olej ve woku a poté osmahneme kapra po obou stranách do zlatohněda.
-
3
Z woku odlijeme olej až na 1 lžíci, kapra přesuneme na jednu stranu woku a přidáme rozetřený česnek, pokrájené jarní cibulky - bílou část, fazolovou omáčku s chilli, zázvor, cukr, rajčatový protlak, vodu a vinný ocet. Směs přivedeme k varu a necháme kapra v omáčce obalit. Povaříme 5 minut a rybu jednou obrátíme. Přidáme zelenou část jarních cibulek a vmícháme kukuřičnou pastu, aby omáčka zhoustla.
-
4
Hotový pokrm zastříkneme sezamovým olejem a okamžitě podáváme.