Čínská zelenina s tofu
Suroviny
- 250 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
- 250 g Mrkev kořen
- 250 g Sýr sójový - Tofu
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 50 g Zázvor celý
- 250 g Cibulka jarní
- 180 g Čekanka
- 250 g Shiitake houby
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Sezam - semena
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 297 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 161 g
- Sodík 666 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 620 mg
- Vláknina 20824.5 mg
- Vitamín A 20824.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Marinádu: smícháme sójovou omáčku, sherry, drcený česnek, sůl a pepř podle chuti. Tofu nakrájené na kostky zalijeme marinádou, přikryjeme a necháme je marinovat v pokojové teplotě nejméně 15 minut.
-
2
Tofu scedíme a marinádu uschováme. Ve woku nebo na velké pánvi ohřejeme sezamový a slunečnicový olej, přidáme tofu a lehce opečeme při velké teplotě 2-3 minuty, aby si tofu zachovalo pěkný tvar. Vyjmeme je z woku děrovanou lžící a osušíme na papírovém ubrousku.
-
3
Rozpůlenou čekanku rozdělíme na listy. Do woku přidáme nudličky mrkve a zázvoru a smažíme asi 2 minuty. Přidáme nakrájené houby, kousky jarní cibulky a smažíme ještě 2 minuty, potom přidáme fazolové lusky s čekankou a smažíme ještě 1 minutu.
-
4
Vrátíme tofu, přelijeme je uschovanou marinádou a rychle vaříme, až se skoro všechna marináda vypaří a tofu se důkladně prohřeje. Bohatě posypeme sezamovými semeny, ochutnáme a ihned podáváme.