Omelety se sýrovou omáčkou a chřestem
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
- 750 g Chřest bílý
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Sýr Gouda 45%
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 20 g Šunka od kosti
- 200 ml Mléko polotučné
- 250 ml Mléko polotučné
- 4 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 17 g
- Sodík 641 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 119.2 mg
- Draslík 471.4 mg
- Vláknina 9862.9 mg
- Vitamín A 9862.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru.
-
2
Těsto připravíme tak, že v mléce rozšleháme vejce a po částech ho vmícháváme do mouky, nakonec do těsta vmícháme sůl a nudličky ze 2 plátků šunky. Těsto necháme v lednici odpočinout 30 minut. Potom z těsta na oleji usmažíme omelety, které udržujeme na teplém místě.
-
3
Připravíme omáčku. Na pánvi rozehřejeme máslo a rozmícháme v něm lžíci mouky, potom pomalu vmícháme mléko, promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího mléka přidáme rozdrobenou nivu a nastrouhanou goudu a promícháme a necháme oba sýry v mléce rozpustit. Směs okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
4
Na talíře rozdělíme omelety, na které rozdělíme vařený chřest a celé polijeme sýrovou omáčkou. Podáváme teplé.