Kávové řezy s krémem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 10 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 g Ořechy vlašské
- 25 g Ořechy vlašské
- 10 g Pistácie
- 50 g Cukr krupice
- 170 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 8 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 44 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 460.9 mg
- Draslík 189 mg
- Vláknina 3223.3 mg
- Vitamín A 3223.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 145.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr prosejeme, smícháme se žloutky, nastrouhanou citrónovou kůrou a vanilkou, následně třeme cca 20 minut (do zhoustnutí). Poté přidáme tuhý sníh, ušlehaný z bílků, tlučený griliáš, rozehřáté, prochladlé máslo, mouku a mleté ořechy, zlehka promícháme.
-
2
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, ve středně vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Necháme prochladnout a rozdělíme na polovinu.
-
3
Obě části spojíme kávovým krémem, potřeme i po povrchu, nakrájíme na řezy, dozdobíme pistáciemi.
-
4
Krém: rozmícháme v kastrůlku studené mléko se žloutky, moukou a 50 g cukru. Vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru, poté studený krém a studenou černou kávu.
-
5
Griliáš: necháme na suché pánvi zežloutnout cukr, vmícháme nasekané ořechy, vlijeme na mastný plech a odložíme na studeném místo, poté griliáš utlučeme a prosejeme.