Hranolky z polenty se zeleninou
Suroviny
- 400 g Cuketa
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 100 g Paprika červená
- 175 g Polenta
- 750 ml Voda pitná
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1090 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 9 mg
- Draslík 839.7 mg
- Vláknina 13935 mg
- Vitamín A 13935 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polentu zalijeme 150 ml studené vody a necháme 5 minut stát. Potom přilijeme 600 ml horké osolené vody, promícháme a vaříme 10-15 minut do zhoustnutí.
-
2
Zapékací mísu vypláchneme vodou. Do polenty zamícháme trochu másla a rozestřeme ji do mísy v 1 cm silné vrstvě. Necháme vychladnout.
-
3
Marináda: smícháme olej, ocet, drcený česnek, sekanou petrželku a sůl a pepř podle chuti. Přidáme plátky cukety, rozčtvrcený fenykl, kolečka rajčat a cibule. Přikryjeme a necháme v chladničce
-
4
30 minut marinovat.
-
5
Vyjmeme z marinády zeleninu, scedíme ji a pečeme nad dřevěným uhlím 2-3 minuty po každé straně. Polentu nakrájíme na hranolky a opékáme na roštu, 1-2 minuty po každé straně dozlatova. Občas ji potřeme zbylým máslem. Podáváme horké.