Pečené brambory s parmazánem
Suroviny
- 350 g Celer bulvový
- 102 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 35 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Paprika mletá sladká
- 15 g Rozmarýn čerstvý
- 250 g Sýr Ricotta
- 150 ml Mléko polotučné
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 33 g
- Sodík 807 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 89.6 mg
- Draslík 1437.8 mg
- Vláknina 18511.2 mg
- Vitamín A 18511.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 101 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a drcený česnek a mírně smažíme a mícháme 3-5 minut, až změknou, ale nezbarví se.
-
2
Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě klademe vrstvu brambor na plátky, tence nakrájeného celeru a cibule. Poslední vrstvou jsou brambory.
-
3
Promícháme smetanu, mléko, sýr ricotta, rozmarýnu, papriku a sůl a pepř podle chuti. Nalijeme na zeleninu.
-
4
Smícháme strouhanku se strouhaným parmezánem a pak směsí posypeme bramborovou vrstvu.
-
5
Zapečeme 90 minut v troubě rozehřáté na 180 °C, až brambory a celer změknou a povrch zezlátne.
-
6
Podáváme horké, posypané parmezánen a ozdobené snítkami rozmarýny.