Řízek od našeho pekaře
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Rýže dušená
- 400 g Vepřový bok
- 50 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Sardelová pasta
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 dl Mléko polotučné
- 0.5 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 62 g
- Sodík 511 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 122.9 mg
- Draslík 181.9 mg
- Vláknina 943 mg
- Vitamín A 943 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na masovém strojku pomeleme uzené vařené maso s žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce. Pomletou směs vložíme do mísy, přidáme sůl podle chuti, pepř, máslo, vejce, drobně pokrájenou petrželku (5 lístků odložíme na ozdobu), libeček, pálivou papriku, sardelovou pastu a dobře promícháme.
-
2
Prorostlý bůček omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1,5 cm.
-
3
Maso pořádně naklepeme (plátek bude po naklepání téměř jednou tak velký). Směs rozdělíme na 5 dílů. Každý díl dáme na 1/2 plátku bůčku, druhou polovinou směs překryjeme a konce sklepneme paličkou nebo uzavřeme párátky. Dlaní pak řízek stlačíme na rovnoměrnou výšku.
-
4
Řízky osolíme (0,5 lžičky z každé strany) a zlehka obalíme v mouce. V zapékací míse rozpálíme sádlo, naskládáme do něj řízky a v předem vyhřáté troubě na 250°C zprudka zapečeme. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200°C, podlijeme 1 - 2 dl vody, zakryjeme poklicí a za občasného polévání řízky pečeme asi 20 - 25 minut do měkka. Vyjmeme je z výpeku, dochutíme solí a přilijeme bílé víno, které necháme jen přejít varem.
-
5
Řízky našeho pekaře podáváme s dušenou rýží, poléváme šťávou z masa a ozdobíme lístky petrželky kudrnky.